Első pilot - első algoritmus

Hardfarm Kft.
Németkér

A PigBrother sertéssúly-becslő termékünk első prototípusának kifejlesztése a Hardfarm Kft.-nél kezdődött el. A kutatásaink irodai körülmények között valósultak meg, ezért ezek még csak elméleti feltételezések voltak, amelyeket gyakorlati tapasztalatokkal kívántunk kibővíteni.

Az első kamerák elhelyezése is rengeteg kérdést hordozott magában:

  • Milyen kamerák lesznek megfelelőek a képkészítésre?
  • Milyen hardverkörnyezetben helyezzük őket el?
  • Hova szereljük fel pontosan a kamerákat?
  • A nap mely időszakában készítsük a képeket, milyen gyakorisággal?
Hardfarm esettanulmány

Ezen kérdések megválaszolása hosszas teszteléssel és tanulással párosult, mire elindulhatott a folyamatos képkészítés.

A képek készítése és folyamatos érkezése után első feladatunk a képi anyag feldolgozása és a mesterséges intelligencia tanítása volt: meg kellett tanítani a rendszernek a képek elemzését, hogy a kép melyik része hasznos – azaz mely képpontok összessége tesz ki egy sertést –, és melyek a számunkra haszontalan képrészek, pl. a padló, az etető vagy a karám fala.

Segítségre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja az Önnek megfelelő termékeket?

Kapcsolat

A hosszas tanítás után képes volt a technológiánk felismerni a hízókat, de a súlymérés még előttünk állt. A tanításhoz a kísérletben részt vevő hízókat többszöri alkalommal, fizikai mérleggel megmértük, és az egyedi azonosításhoz – hogy tudjuk, melyik hízóhoz milyen súly tartozik – egyedi jelzéseket festettünk a hátukra.

Ekkortól a tanítóhalmazunkat már súlyadatokkal kiegészítve tudtuk építeni, majd folyamatosan bővíteni a tanító mérésekkel.

A fenti folyamat eredményeképp alkottuk meg első súlymérő algoritmusunkat, amely gépi tanuláson alapuló rendszer segítségével képes volt már 25-120 kg-os súlyban lévő sertések mérésére.

PigBrother

Ahol kamerákkal figyelünk meg sertéseket és szoftveresen becsüljük meg a súlyukat

További részletek