Precíziós sertéssúly becslés kamerakép alapján: fikció vagy valóság?

Forrás:  Bonafarm integráció
Szerző: Ulrich Máté, Bonafarm csoport
Megjelenés dátuma: 2021.03.25.

High tech magyar vállalkozás évek óta dolgozik a hagyományos mérlegek kiváltásán. Több év fejlesztés és a Bonafarm Csoport egyik telephelyén történt egyéves tesztelést követően elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

Bonafarm esettanulmány

A telepek irányításában az állatok súlya nélkülözhetetlen mutató mind a teljesítmény és a gazdaságosság okán, mind a mindennapi munka szempontjából. Fontossága ellenére a sertéstartók különféle okokból alig-alig tudják követni a sertések súlyát és súlygyarapodását: a beruházások, az időhiány, az állatoknak okozott stressz miatt. A kamerakép alapú mérlegelés lényege, hogy e korlátokat feloldja és a hízók mérlegelésének gyakorlata széles körben elérhetővé váljon.

A PigBrother magyar startup 2017 óta fejleszti súlybecslő szolgáltatását, megoldást kínálva arra a globális problémára, hogy a telepek nem tudják naprakészen megmondani a hízók súlyát és a vágóhídi bónuszokat részben elveszítik, esetleg málusz besorolásba esnek. A startup részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovatív fókuszú inkubációs NAK TechLab programjában is.

Segítségre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja az Önnek megfelelő termékeket?

Kapcsolat

Hogyan működik?

Az optimalizált képfelismerésen alapuló súlymérő rendszer folyamatosan és teljesen automatikusan működik. A sertések nem vesznek észre semmit, ami teljesen stresszmentes folyamatot eredményez az állatok számára. Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertéshízlalás és feldolgozás folyamatát. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett eszközöktől érkező adatokat, a vállalkozó nyomon követheti állatai súlygyarapodását, a rendszer tárolja az egyes állatok súlyát, növekedési görbéket biztosít és jelez, amikor beavatkozás szükséges.

A Bonafarm küngösi telephelyén 2019 szeptemberében egyéves pilot program vette kezdetét, melynek során a 94%-os pontosság elérése lett a kitűzött cél. Négy rotáción keresztül kézi súlyméréssel történt a validáció, és a PigBrother megoldásának pontossága túlszárnyalta az elképzeléseket: 97,91%-os pontosságot eredményezett összességében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 kg-os egyed súlyát képes a mesterséges intelligencia 1-2 kg-os pontossággal meghatározni. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát. A rendszer nem csak a kutricában lévő súly adatokat közli, de képes statisztikát, szórást, átlagot, napi átlagos súlygyarapodást, minimumot, maximumot is megadni, ezzel segíteni a gazdákat az optimális döntések meghozatalában.

PigBrother

Ahol kamerákkal figyelünk meg sertéseket és szoftveresen becsüljük meg a súlyukat

További részletek